fbpx

Werken ‘on the go’, vrijheid werkt!

De flexibele ondernemer
Een modern personeelsbestand bestaat tegenwoordig steeds meer uit het inhuren van flexibele medewerkers. Ondernemers ontdekken dat je met flexibele collega’s/medewerkers makkelijker de juiste expertise in huis haalt. Op deze manier kunnen er medewerkers met verscheidenheid aan ervaring, niveau en achtergrond, passend bij de klus gekozen worden. Daarnaast kan er een tijdsbestek worden gekozen waarop u deze mensen inhuurt. Kennis en competentie wordt zo maximaal ingezet. Zo richt u dus uw bedrijf in, tegen minimale kosten.

De snelheid waarmee het bedrijfsleven en technologie evolueert is de volgende reden om voor meer flexibiliteit te kiezen. Door werknemers flexibel in te zetten kan de wisselende workload veel beter worden opgevangen.

 

De flexibele werkplek
Door nieuwe technologieën en snellere, stabielere toegang tot het internet, worden flexibele werkplekken steeds eenvoudiger gefaciliteerd. Mobiele apparaten (smartphones, tablets en laptops) zijn de afgelopen jaren krachtiger, lichter en veelzijdiger geworden. Met een smartphone (of een tablet/laptop) en een internetverbinding kan er nu dus overal gewerkt worden: op locatie, thuis en onderweg.

Dat veel bedrijven druk bezig met deze evolutie van flexibel werken zie je, doordat overal werktuinen met flexibele werkplekken verschijnen. Ook worden er steeds meer thuiswerkplekken ingericht. Op dit moment werkt maar liefst één op de vijf bedrijven aan een plan om alle medewerkers de komende vijf jaar van huis uit te kunnen laten werken. “Hot-desking” is de trend!

 

De flexibele medewerker
Ook de mentaliteit van werkend Nederland heeft de laatste jaren een evolutie meegemaakt. Geld is nog steeds de belangrijkste motivatie, maar daarnaast staat de balans tussen privé en werk nu op een dikke tweede plaats. Naast het salaris en de bonus, wordt er tegenwoordig ook stevig onderhandeld over vrije tijd en flexibiliteit

Sommige mensen zijn niet opgewassen tegen de discipline die flexibiliteit met zich meebrengt en werken liever met strakke regels en tijden. Daarentegen heeft TNO onderzocht dat flexibel werken voor de helft van alle werknemers, juist wel goed werkt. Ook andere onderzoeken hebben aangetoond dat veel medewerkers gelukkiger èn productiever worden van flexibele werktijden en mobiele werkplekken. Wellicht overbodig om te benoemen, maar een hogere werknemerstevredenheid leidt tot minder verzuim, minder stress en een hogere kwaliteit van dienstverlening en uiteindelijk ook een verbetering van klanttevredenheid. 

Ook onderzoeken van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, beamen dit. Daaruit kwam naar voren dat flexibel werken naast minder stress voor werknemers ook leidt tot minder files, hogere arbeidsanticipatie en minder beroep op kinderopvang. Daarom heeft het ministerie in 2016 de wet ‘Flexibel Werken’ in het leven geroepen. Het biedt werknemers de mogelijkheid om samen met werkgevers goede afspraken te maken over werktijden, werkplekken en arbeidsduur.

Zie ook mijn blog “Verandermanagement: Denkt u echt dat u de bedrijfscultuur kunt omgooien?”

 

Vrijheid werkt
Ondanks dat veel mensen ongelukkig zijn met ‘vijf dagen van 5 tot 9 op kantoor’ is de stap om hun dagelijkse routine op te geven een moeilijke keuze. Angst is een slechte raadgever en voor geluk in je leven moet je zelf de regie nemen.

Zelf heb ik 5 jaar geleden deze stap genomen en het heeft mij zoveel meer opgeleverd dan ik van tevoren had bedacht. Voor sommige opdrachtgevers werk ik slechts 4 uur in de week, maar doordat dit flexibele uren zijn geef ik hen het gevoel dat ik er ALTIJD voor ze ben. Dat ik mijn opdrachtgevers voor minimale kosten dát gevoel kan geven, werkt voor mij ontzettend motiverend.
Ik ben dit jaar al meermaals op vakantie geweest en daar hebben mijn opdrachtgevers weinig of niets van gemerkt. Deze blog schrijf ik in een strandpaviljoen. Ik heb hier een rustig hoekje gezocht en zojuist heeft een vriendelijke serveerster een kopje koffie voor mij neergezet. Vanaf deze plek kan ik mijn kinderen in het water zien spelen met onze hond.
Ja, vrijheid werkt voor mij! Ik werk veel meer dan 40 uur per week, maar doordat ik kan kiezen met wie ik samenwerk, wanneer ik werk en op welke plek ik dat doe, heb ik altijd het gevoel van vrijheid!

 

Wilt u een vrijblijvend advies over online ondersteuning, heeft u andere vragen over flexibel werken of heeft u iets toe te voegen aan deze blog, dan horen wij dat heel graag.
Mail ons: info@fixos.nl of kijk voor meer informatie op www.fixos.nl

Marion Hazejager

By |2018-07-04T07:13:10+01:00juli 4th, 2018|0 Comments

Leave A Comment