fbpx

De vraag die in een introductiegesprek vaak gesteld wordt, is: “Hoe wordt de veiligheid van mijn documenten gegarandeerd?” Een lastig te beantwoorden vraag; internet zit immers vol met digitale “struikrovers”. Honderd procent veiligheidsgarantie is nooit te geven. Wel zijn er inmiddels breed aanvaarde veiligheidsstandaarden waar ook Fix aan voldoet. Door deze professionele aanpak worden de risico’s tot een minimum beperkt.

Hoe veilig is online werken?

Laptops, smartphones, tablets en het gebruik van wifi is inmiddels niet meer weg te denken uit de maatschappij. Supersnel internet, slimme hardware en snel ontwikkelende software stelt ons in staat om steeds efficiënter en effectiever te werken. Wij communiceren via e-mail en chatprogramma’s zoals WhatsApp en Telegram. Bestanden zijn overal ter wereld beschikbaar als je ze opslaat in de Cloud.

Cybercriminaliteit
Helaas wordt, met het toenemen van het gebruik van internet, ook het gevaar van cybercriminaliteit steeds groter. Malware (= kwaadaardige software), zoals ransomeware, Trojan, een polyformisch virus of een rootkit kunnen systemen ernstig beschadigen en ontregelen. Of, erger nog, het geeft hackers toegang tot systemen zodat zij niet alleen de documenten kunnen inzien maar ook het gebruik van de computer kunnen overnemen. Daarom is het belangrijk om apparatuur en gegevens zoveel mogelijk te beveiligen.

Om het risico op cybercriminaliteit zoveel mogelijk te beperken past Fix de volgende regels toe:
1. Up-to-date software
2. 
Dagelijkse online back-up
3. 
Optimaal gebruik van de interne beveiligingsinstellingen (Android/iOS)
4. 
Applicaties alleen uit officiële app-stores
5. 
NOOIT openbare WiFi gebruiken (of via een VPN-verbinding*)

E-mail
Ook e-mailverkeer vormt een groot risico voor het binnensluipen van malware. Omdat een groot deel van ons werk juist bestaat uit het bijwerken van mailboxen, heeft dit aspect onze maximale aandacht. Onze secretaresses maken met onze klanten duidelijke werkafspraken over berichten die afkomstig zijn van onbekende of twijfelachtige bronnen.

Wachtwoorden
Eén van de makkelijkste ingangen voor hackers om toe te slaan, is het gebruik van zwakke wachtwoorden. Om deze te voorkomen, maken wij gebruik van professionele wachtwoorden-apps zoals LastPass en Keeper. Deze apps genereren zelf sterke wachtwoorden en bieden ook de mogelijkheid om ze op te slaan in een maximaal beveiligde, algemeen professioneel erkende online omgeving.

Hack
In onze veiligheidsprocedure staat verder beschreven wat er moet gebeuren als er toch gehackt wordt. Zo is het van groot belang om het apparaat direct te ontkoppelen van alle netwerkverbindingen (Wifi/Bluetooth/NFC/Simkaart), maar NOOIT uit te zetten. Onze technische expert neemt het daarna over.

*VPN
VPN = Virtueel Particulier Netwerk. Bij een VPN-verbinding wordt internetverkeer versleuteld verstuurd via het netwerk van de VPN-dienst. Naast extra beveiliging, wordt ook de privacy gewaarborgd. Websites kunnen niet zien waar de bezoeker vandaan komt, doordat het IP-adres niet zichtbaar is.
Er zijn diverse providers en vergelijkingen kun je vinden op internet. Wij hebben goede ervaringen met NordVPN. Zij bieden redelijk goedkope oplossing.

Fix is EXPERT in het runnen van een office in de Cloud. De veiligheid van uw gegevens staat bij ons hoog in het vaandel. Risicoloos online werken is onmogelijk, maar wij garanderen dat deze risico’s tot een minimum worden beperkt.

Wilt u een vrijblijvend advies over online ondersteuning, heeft u andere vragen over veilig online werken of heeft u iets toe te voegen aan deze blog, dan horen wij dat heel graag.
Mail ons: info@fixmed.nl of kijk voor meer informatie op www.fixmed.nl

Marion Hazejager

By |2018-06-04T13:13:22+01:00september 27th, 2017|0 Comments

Leave A Comment