fbpx

December betekent voor de meeste mensen de maand van de gezellige familiefeesten, terwijl het bij veel ondernemers juist de te tijd is dat de kerststress weer losbreekt. Waar velen genieten van de gezellige lichtjes in de straten en een bezoekje van Sinterklaas en de Kerstman, bedrijft de ondernemer topsport om ‘klussen af te ronden voor het eind van het jaar’. En dat terwijl ze ook kerstpakketten moeten uitdelen, aanwezig moeten zijn op kerstborrels en er privé ook nog genoeg voor te bereiden valt.

En, als het dan eindelijk kerst is en je de hele familie bij elkaar hebt gekregen, de kerstboom mooi versierd is en er indrukwekkend kerstdiner op tafel staat, ben je zo moe, dat je die ene opmerking van die irritante oom net niet meer kan hebben….. Je kan nu nog maar aan één ding denken ‘ik wil slapen!’.

Delegeer je kerststress!

 De feestdagen zijn onlosmakelijk verbonden met stress. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de ondernemers enorme spanning tijdens de decembermaand ervaart. De reden van deze stress komt voornamelijk door te veel werk, terwijl werknemers juist in deze periode hun vrije dagen opnemen. Er ontpopt zich een extra gespannen sfeer op de werkvloer. Taken groeien over het hoofd waardoor de ondernemer uit zijn/haar flow komt. Het gevolg is ‘kerststress’.

Kerststress
Stress is niet per definitie ongezond. Het brengt het lichaam in staat van paraatheid. Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Er is een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen presteren. Echter, hoe heftiger de stressreactie hoe meer tijd nodig is voor herstel. Dus als stress tijdens de feestdagen te groot wordt, is er ook onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen en dan is er sprake van ongezonde stress.
Kerststress kan grotendeels voorkomen worden door vroegtijdig de extra eindejaarswerkzaamheden te plannen, prioriteiten te stellen en te delegeren. Maar het organiseren van deze bijkomende taken krijgt vaak te weinig aandacht doordat de ondernemer sterk gefocust is op zakelijke doelstellingen (omzet en klanten). Het delegeren van deze werkzaamheden zou dus al een zeer effectieve stap zijn.

De kunst van delegeren:
Delegeren is taken, inclusief de verantwoordelijkheid(!), effectief aan andere overlaten. De efficiëntie, en tegelijkertijd het struikelblok, zit hem in de overdracht van de bijbehorende verantwoordelijkheid. Hoe meer verantwoordelijkheid u overdraagt, hoe verantwoordelijker een uitvoerder zich zal gedragen. Een basis van vertrouwen is dus essentieel om succesvol te delegeren.
Door kerntaken te bepalen en uit te zoeken voor welke taken uw persoonlijke aandacht noodzakelijk zijn, krijgt u scherp welke taken overblijven en gedelegeerd kunnen worden.
Delegeer eerst de eenvoudige taken, en vergeet niet de grenzen aan te geven. Begeleid in het begin de werkzaamheden en accepteer beslissingen van de uitvoerende.

Ondersteuning
Zoals mijn man altijd zegt ‘een organisatie valt en staat bij de juiste poppetjes op de juiste plaats’. Als de juiste persoon bij de juiste taak gevonden wordt, is delegeren eenvoudig. Deze persoon moet in de eerste plaats betrouwbaar en competent zijn. En als je deze juiste persoon vindt, dan moet je zorgen dat je die aan je organisatie bindt.
En assistent is niet iemand die ‘alleen kan typen’, maar kan bij de juiste match juist uw onmisbare rechterhand worden. Een virtuele assistent is 24/7 beschikbaar, om u te ondersteunen en speciaal tijdens de feestmaand zal zij/hij u flink ontzorgen. Met organisatietalent en agendabewaking kunnen zij helpen met het plannen van eindejaarsactiviteiten. Waarschijnlijk zal uw assistent zelf een hoop werk uit handen nemen, maar waar dat niet kan, kan hij/zij u, door een uitgebreid netwerk, helpen met het vinden van de juiste persoon. En waar jullie er samen echt niet meer uitkomen kunt u vragen om uit naam van u ‘nee’ zeggen (denk hierbij aan een kerstborrel).

Zie ook mijn blog Virtuele ondersteuning: Tijd en structuur vormen de basis van elke relatie’

Te laat
U kunt op elk gewenst moment onze hulp inroepen, zelfs vandaag nog. Waarschijnlijk komt ons aanbod te laat, maar als u met de feestdagen uitgeteld onder de kerstboom ligt, denkt u dan eens goed na over uw opties en begin het nieuwe jaar met een eigen assistent. Ik kan u verzekeren dat, met een assistent van Fix, u volgend jaar veel meer zult genieten van deze oergezellige decembermaand door een gezonde balans tussen werk en privé.

Voor de feestdagen van dit jaar kan ik u wel iets anders meegeven. Zie uzelf als een topsporter en eet gezond en slaap genoeg. En, als u aan uitgeput aan het kerstdiner zit met uw geliefden, vermijdt dan onderwerpen als geld en politiek en zorg dat u vooral niet naast die irritante oom komt te zitten.

Wij wensen u gezellige feestdagen en heel gelukkig, succesvol en vooral stressloos 2018!

Wilt u meer weten over online ondersteuning of staat het water aan uw lippen? Bel (085-8772606) of mail (info@fixos.nl).

Marion Hazejager

By |2018-06-20T08:04:21+01:00december 5th, 2017|0 Comments

Leave A Comment